Any 2015

Desembre

Memoria_Any_2015.pdf
Documento Adobe Acrobat 27.0 KB

Novembre

CONVOCATÒRIA ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA

Als Socis/es del Grup de Recerca per la Memòria Històrica .- Mataró


Com cada any celebrarem la nostra Assemblea General a fi de fer un balanç del 2015 i al mateix temps presentar nous projectes, crítiques, etc, tot i fent una trobada de tots els socis abans d'acabar l'any.


L'acte tindrà lloc com sempre al local social de Les Esmandies

c/ Ronda O’Donnell, 94.-

HORA: 18’30h.

DIA: dissabte , 28 novembre de 2015


I amb el següent Ordre del dia:


1.-Lectura de l'acta anterior.

2.-Informe del tresorer: econòmica, altes/baixes.

3.- Lectura de l'informe de Memòria anual( secretari).

4.- Previsions i preparació pròxima commemoració contra la Intolerància, al mes de gener.

5.- Precs i preguntes

Srs. X. Méndez i C. Martí

Altres: Candidats a la nova Junta directiva

6.- Propera reunió , mes de gener.

Esperant poder retrobar-nos i fer pinya tots junts, us hi esperem.

Cordials i republicanes salutacions.


A Mataró, 16 de novembre del 2015


El secretari                                                                                ViP.- el president

S. Combarros                                                                            C. Forns

Intervenció al Ple Municipal del dia 4 de novembre del 2015

Intervenció al Ple Municipal del dia 4 de novembre del 2015
ple_041115.pdf
Documento Adobe Acrobat 53.8 KB

BON DIA, SOCIS I AMICS de GRHMataró,


 Al Ple Municipal de dijous, dia 5,a les 19 hores, en el punt 2.3 de l'odre del dia serà presentada una moció per intentar aconseguir l'anul·lació del judici contra el president Lluís Companys. Recordem que fa 75 anys va ser assassinat  a Montjuïc l'únic president elegit democràticament, i encara avui  necessitem revocar aquella farsa judicial.


Declaració Institucional


En Motiu del 75è aniversari de l'assassinat  del President Lluís Company i Jover. Justicia UniversaliI Memòria Històrica.


Aquest 2015 tindran lloc dues efemèrides d'elevat caràcter simbòlic pel que fa a la memòria

històrica de Catalunya: el dia 15 d'octubre farà 75 anys de l'afusellament del President Lluís

Companys per part del règim franquista i el dia 20 de novembre en farà 40 de la mort del

dictador Franco.


El molt honorable Lluís Companys i Jover, fou condemnat a mort per les autoritats franquistes

en l'única sentència d'aquest tipus a un president d'una nació democràticament escollit a la

història d’Europa, sentència que continua encara sense declarar-se nul·la per part de l'Estat

Espanyol...../...-

Per tot això , en aquest Ple el nostra Grup`de MEMÒRIA HISTÒRICA presentarem i defensarem un text de recolzament a aquesta iniciativa de la majoria de grups municipalistes.


Demanem la vostra assistència a l'inici d'aquest acte, com a testimoni del recolzament per part del nostre Grup.


Cordials salutacions, santi c., secretari

Octubre

cid:image001.jpg@01CF84A1.40EABB40

Barcelona, octubre de 2015


Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, es complau a convidar-vos al

:

“Dia nacional en memòria de les 

víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista”


®      Dijous, 15 d'octubre, a les 19 h 
Palau de la Generalitat de Catalunya 
Barcelona

 

Els interessats en assistir-hi confirmeu la vostra assistència el més aviat possible  a memorialdemocratic@gencat.cat o 936 247 351

 

El 15 d'octubre s'escau el 75 è aniversari de l'afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Amb motiu d'aquesta commemoració el Govern de la Generalitat va aprovar, el 8 de setembre de 2015, la proclamació del 15 d'octubre com a “Dia nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista”.


En el marc d’aquest dia nacional, la Generalitat de Catalunya organitza un acte d'homenatge obert a la ciutadania al Palau de la Generalitat. Començarà a les 19 h, amb un minut de silenci en record de les víctimes de la guerra civil i la dictadura franquista. Posteriorment es projectarà un fragment del vídeo del Memorial Democràtic “Temps de Memòria” i comptarà amb intervencions de víctimes i familiars. Hi participaran Pilar Llopart, supervivent dels bombardejos durant la guerra civil a Barcelona; Roser Soler, filla d’ Agustí Soler, alcalde de Sant Joan de Vilatorrada afusellat pel franquisme; Valentín Muxí, fill d'exiliats catalans a Xile i cònsol honorífic de Xile a Barcelona, i Carles Vallejo, víctima de tortures per part de la dictadura i president del Memorial de Treballadors de Seat. Intervindran també Mariona Companys, reneboda del President Lluís Companys i Jorge Auat, fiscal general de la Procuradoria de crims contra la humanitat de la República Argentina.


La cloenda musical, amb la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya  (ESMUC) i de la Comissió de la Dignitat, anirà a càrrec de la Cobla de l’ESMUC, que interpretarà “Trencadís. Els darrers dies de la vida de Lluís Companys”.


Maig

Exposició "Resistents i Deportades"

Foment mataroní , del 19 al 31 de maig 2015.


Per a la inauguració, un grup ben nombrós, socis i també amics i col·laboradors del nostre Grup de Recerca de la  Memòria Històrica. Varen assistir a l'acte-exposició, en aquesta ocasió, dedicada  a retre homenatge a les dones - 50 d'elles de casa nostra- tant sovint oblidades per la història.
Ens van fer la presentació la historiadora i autora de la mostra na Rosa Toran, acompanyada per la Rosa Sánchez, bibliotecària i coautora dels textos. A continuació ens van acompoanyar i guiar totes dues  amb les seves explicacions al llarg dels 25 panells de l'exposició.

Hem volgut commemorar amb aquest acte el 75è aniversari de l'alliberament de Ravensbruck, Mathausen i tots els camps de concentració nazis  al maig de 1945, final de la 2a. G.M.

Benvolguts/es,

L'Amical de Mauthausen i altres camps es vol unir a la commemoració de l'any Neus Català i per aquest motiu, us recomanem la lectura de la seva obra , De la resistencia y la deportación. 50 testimonios de mujeres españolas. Si no el localitzeu a llibreries o biblioteques, us informem que, a l'associació, tenim exemplars a un preu de venda de 6 euros.

Creiem que és una bona manera de retre-li homenatge.

AMICAL DE MAUTHAUSEN I ALTRES CAMPS

Abril

Ofrena floral davant el Monument a les Brigades Internacionals  i al Monumenta les Víctimes del franquisme

Parlament cementiri de Mataró
Diumenge 12 d’abril de 2015
Ofrena Floral / Monument Brigades Internacionals
Intervenció Agàpit Borràs.pdf
Documento Adobe Acrobat 34.4 KB
Intervencio Noe Ayguasenosa Acte unitari Dia Republica
Arxiu.pdf
Documento Adobe Acrobat 78.7 KB

Desplegament de la bandera republicana gegant a la Plaça de Santa Anna

Dissabte 11 d’abril, 18.00 hores: desplegament de la bandera republicana gegant a la Plaça de Santa Anna davant  al monument de Sant Sebastià. Tot seguit, és va anar a la Plaça de la Muralla, on també és va desplegar la bandera gegant, tal i com s'ha fet els darrers anys

Els joves amb la Memòria Històrica
Una de les finalitats del nostre Grup de Recerca és l'investigació. En aquest cas, amb la incorporació de generacions de joves disposats a participar i conéixer la història tot i investigant-la; i això com a forma d'apropar-nos a la veritat , no a allò que alguns ens volen fer creure.

Els treballs d'en David J., la Claudia i la Júlia recuperen testimonis i persones afectades per la repressió franquista, abans que - ja degut a la seva edat- no es perdin per sempre.
Presentació
Les Esmandies de Mataró
Exposició 14 abril 2015.pdf
Documento Adobe Acrobat 50.7 KB
Júlia Rihuete i David Jodar
Mataronines i lluita antifranquista.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.1 MB
El franquisme i els crims no jutjats.ppt
Presentación Microsoft Power Point 1.1 MB

Març

Les escoles fins al 1939

Aquest grup de Memòria Històrica de Sans, fa un excel·lent treball   d'investigació sobre l'època de la República, donant un gran valor a d'importància de l'educació i l'ensenyament : entre 1931-1933 es van crear 7000 escoles (tot just com ara!!!!). Cal recordar-lo per no repetir d'Història. Cal rememorar  i retre homenatge als mestres que ho van pagar amb la seva vida o amb la repressió i l'exili durant els 40 anys de franquisme

Febrer

Francesc Burniol. El mestre que fou depurat per republicà i catalanista
Fa un temps vam tenir l'oportunitat de veure la llum  amb l'aparició de "El Retratista". documental i  llibre. Ara un altre mestre republicà i de casa nostra : un esdeveniment possible gràcies a l'autora, Margarida Colomer, també de casa nostra. Hi serem: volem recordar i retre homenatge a aquells homes de Cultura que la guerra i la  dictadura van assassinar.


La presentació del nou llibre:


Argentona el 26 de febrer a 2/4 de 8 del vespre al Saló de Pedra. 

Mataró el 17 de març a les 19 al Casal de les Esmandies.

Francesc Burniol és un d'aquests discrets herois de la vida quotidiana sense els quals les viles, les ciutats i el país sencer no serien el mateix. Margarida Colomer, curosa investigadora, ens atansa a la vida d'aquest mestre que formà generacions d’argentonins.

            Commou resseguir la vida  de Francesc Burniol a través d'aquest llibre. Un mestre de cap a peus com l'ha definit Joaquim Ripoll. Veure en la distància l'objectiu vital d'una persona que les circumstàncies el destinaven a treballar la terra i que fent-se amo de la seva pròpia existència va voler ser mestre d'escola. Que esdevingué argentoní no pas per un simple accident biològic sinó perquè trià ser-ho i consagrà la seva vida a ser mestre d'Argentona des de 1893 fins que fou apartat del magisteri per la dictadura franquista el 1939.

            Burniol podria haver estat un element més d'aquell magisteri sumís i dòcil que havia dissenyat la  Llei Moyano emmordassat políticament i ideològica per ser servil als cacics locals. Seguint la seva vida assistim a la progressiva conscienciació i compromís per assolir una societat més justa i democràtica...

Josep Gongàlez-Agàpito

Reunió Junta Directiva

Benvolguts socis i amics,

El dia 12  d'abril, diumenge, a les 11 del matí es farà l'ofrena floral davant el monument a les Brigades Internacionals i el monument a les Víctimes del franquisme. Ens agradaria fer aquest acte conjuntament amb altres entitats;si qualsevol grup, associació o partit polític o sindical es vol afegir s'hauria de comunicar el més aviat possible per posar-ho al cartell.

 Igualment us convoquem a la reunió de Junta Directiva- oberta a tots- que serà  el dia 10 febrer a Les Esmandies, ronda o'Donnell, 94. Aquesta reunió és preparatòria a la dita ofrena i esperem la vostra aportació d'idees aixi com  la confirmació del Logo de la vostra institució.


Cordials salutacions,


Salut i República,
 Santiago C. .secretari

Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró

Gener

Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat

És va fer lectura del Manifest del Grup de Recerca de la Memòria Històrica i dels noms dels 26 maresmencs que varen estar als camps d’extermini, que van  llegir els joves   David Jodar, la Júlia Rubio i la Clàudia Colom.per commemorar el 70è aniversari de l'Holacaust.

Manifest dia Internacional commemoració en memòria de les víctimes de l'holocaust
Manifest.jpg
Imagen JPGE 655.4 KB
llistat deportats maresme.jpg
Imagen JPGE 638.4 KB

Com cada any hi serem presents - amb aquesta invitació oficial- per fer la commemoració merescuda per a  aquests defensors de les llibertats i dels Drets Humans , que també eren a més a més molts d'ells de  casa nostra , del Maresme.


Salut i República,
 
Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró
 

Reunió de Junta

Comencem l'any 2015 treballant,

 

Per això us recordem que tenim reunió  de Junta  el  pròxim dia 13, dimarts 

                                                                                        A les 19'30 hores

                                                                                         Les Esmandies
 Ordre del dia.

1.--Commemoració 27 de gener : concretar  la nostra participació contra la Intolerància.
2.- Treballs de recerca alumnes de batxillerat sobre les dones durant la guerra civil
3.- Varis.

Us hi esprem amb cordials salutacions.

Santiago C. ,  secretari